Poruchy spánku a psychoterapie

Téma zdravého spánku se stává stále citovanějším tématem nejen v odborné literatuře, ale můžeme o něm slyšet ze všech stran. Od influencerů, youtuberů, koučů, osob věnující se zdravému životnímu stylu či veřejně známých osob. Stále větší zájem je také o zdravý spánek a zdůrazňování správných zásad spánkové hygieny, přičemž hlavním trendem je poukazování na zanedbávání dostatečného množství spánku. 

Ve své praxi se nesetkávám s tím, že by klientům chyběl dostatek informací o spánku, častokrát je to spíše naopak. Na téma spánku a správných zásad jsou klienti mnohokrát většími experty než já. 

Poruchám spánku se věnuji v Národním ústavu duševního zdraví na oddělení spánkové medicíny, kde společně s lékaři somnology a psychiatry vytváříme plán léčby. Diagnóz poruch spánku je mnoho, zde bych se však zaměřil pouze na ty, které se dostávají ke mně, jako psychologovi. 

Chronická nespavost

V rámci terapeutické praxe se věnuji léčbě chronické insomnie neboli nespavosti. Chronickou insomnii můžeme blíže popsat jako opakované potíže usnout, udržet spánek nebo brzké probuzení, které nevede k odpočinku a nabrání energie přes spánek. Tyto potíže mají negativní dopady na denní aktivitu jedince, pracovní náplň dne či emoční rozpoložení.

Dále se věnuji léčbě parasomnií, kde spadá například somnabulismus (náměsíčnictví), bruxismus (noční skřípání zubů), noční můry v kombinaci s hypnagogickými halucinacemi, noční děsy či spánkové paralýzy.

Psychoterapeutická léčba těchto potíží může být široká. Ve svém přístupu se zaměřuji na kombinaci Kognitivně behaviorální terapie a Hypnoterapie. V tomto přístupu se zaměřujeme na identifikaci udržujících mechanismů nespavosti, které velmi často nacházíme v behaviorální, emoční či kognitivní rovině.

Hypnoterapie a nespavost

Pomocí hypnoterapie využíváme navození hlubokého relaxovaného stavu, kdy mozková aktivita odpovídá théta vlnám, jež jsou přítomné rovněž v době spánku či hluboké relaxace. Dochází zde k průniku do nevědomí a možnostem získat vhled do komplikovaných problémů či posílení zdravých mechanismů spánku. Posílení synaptických spojení asociovaných s pocitem bezpečí, klidu a hlubokého uvolnění. Slovo hypnóza je pro mnohé konotováno s netlfixovými představami ztráty vědomí a absolutní podřízeností hypnoterapeutovi. Z těchto důvodů se mnoho lidí hypnózy může obávat. Před každou hypnózou tak nejdříve uvádíme informace na pravou míru a věnujeme se vztahu, který není o podřízenosti, ale spíše o spolupráci a spolupodílení se na léčbě a kýžené změně. 

V Národním ústavu duševního zdraví spolupracuji s paní doc. Jitkou Buškovou, kterou považuji za velikou expertku na poli spánku. Proto zde přikládám její nedávný rozhovor, kde uvádí základní informace ohledně spánku: https://www.youtube.com/watch?v=F7d6JG4gpLQ

Letní spánková škola Praha

Od 11. 7. 2024 do 13. 7. 2024 proběhla Letní spánková škola pro odborníky, kteří si chtěli rozšířit své poznání v oblasti spánku. Ve svém příspěvku jsem se zabýval již zmíněnou hypnoterapií u léčby parasomnií. Program byl plný aktuálních poznatků v oblasti spánku a soudě podle projeveného zájmu se jistě nejedná o poslední podobnou akci tohoto druhu.

PhDr. Přemysl Khýr.

Opletalova 1525/39 Praha 1, Česko
(+420) 111 111 111
info@premyslkhyr.com
Napište mi