EMDR terapie a její využití

S radostí, očekáváním, ale také pokorou vstupuji do dalšího vzdělávání v psychoterapeutickém přístupu EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) pod záštitou Českého institutu pro psychotraumatologii a EMDR. Jedná se o psychoterapeutickou metodu, která se používá především k léčbě posttraumatické stresové poruchy (PTSD), ale také dalších úzkostných poruch a problémů spojených s traumaty.

Princip EMDR terapie

EMDR terapie pracuje na principu dvojité stimulace mozku, obvykle pomocí očních pohybů, ale může také zahrnovat jiné formy bilaterální stimulace, jako je klepání na ruce nebo zvukové stimuly. Terapie je založena na teorii, že traumatické vzpomínky mohou zůstat nezpracovány v mozku a způsobovat psychické problémy. EMDR pomáhá tyto vzpomínky zpracovat a integrovat.

Široké využití EMDR terapie

  • PTSD: Primární oblast využití.
  • Úzkostné poruchy: Sociální fobie, generalizovaná úzkostná porucha.
  • Deprese: Pomáhá při léčbě depresivních epizod spojených s traumaty.
  • Fobie: Specifické fobie, jako je strach z létání.
  • Pocity viny a hanby: Problémy spojené s pocity selhání nebo viny.
  • Ztráta a smutek: Pomáhá při zvládání ztráty blízké osoby.
  • Poruchy příjmu potravy: V případech, kdy jsou spojené s traumatem.
  • Závislosti: Jako doplněk k jiné terapii závislostí.


Oprávnění k provádění EMDR terapie:
EMDR může provádět pouze kvalifikovaný terapeut, který absolvoval speciální školení v této metodě. Školení se skládá z více fází, včetně teoretického vzdělávání a praktických cvičení pod dohledem zkušených odborníků. Terapeut by měl mít také licenci k výkonu psychoterapeutické praxe ve své zemi.

Shrnuto, EMDR je specifická a účinná terapeutická metoda určená k léčbě různých duševních poruch spojených s traumatem, kterou může provádět pouze certifikovaný a řádně vyškolený terapeut. Mám tedy velikou radost, že mohu cestou tohoto vzdělávání kráčet a obohatit tak svůj repertoár o tento přístup pro své klienty.

PhDr. Přemysl Khýr.

Opletalova 1525/39 Praha 1, Česko
(+420) 111 111 111
info@premyslkhyr.com
Napište mi