Hypnóza a problémy se spánkem 

V Národním ústavu duševního zdraví se ve spolupráci s paní neuroložkou a somnoložkou Doc. MUDr. Jitkou Buškovou, Ph.D. věnuji léčbě poruch spánku za pomocí klinické hypnózy. Aktuální klinická zkušenost je velmi pozitivní a doložena rovněž četnými studiemi, které poukazují na efektivnost hypnózy při léčbě poruch spánku. 

Ve spolupráci s paní doc. Buškovou se specializujeme, ať už v Národním ústavu duševního zdraví (NUDZ) nebo v rámci soukromé praxe, na léčbu pacientů s parasomniemi, což zahrnuje stavy jako somnambulismus (náměsíčnost), bruxismus (skřípání zuby během spánku), noční děsy, noční můry, noční jedení a další spánkové potíže. Kombinace lékařského přístupu s psychoterapií se ukazuje jako mimořádně účinná při řešení těchto komplikovaných poruch spánku, protože poskytuje komplexní péči, která zohledňuje jak biologické, tak psychologické faktory. Tento multidisciplinární přístup zvyšuje šanci na úspěšnou léčbu, a tím i zlepšení kvality života pacientů.

Jak to ale funguje?

Hypnóza ovlivňuje mozkovou aktivitu tím, že mění vzorce mozkových vln, zejména podporuje zvýšenou aktivitu v alfa a theta vlnách, které jsou spojeny s relaxací a meditativními stavy. 

  • Alfa vlny (8-12 Hz): Tyto vlny jsou spojeny s lehkou relaxací a klidným bděním. V hypnóze dochází k jejich zvýšení, což přispívá ke snížení stresu a úzkosti. Tento stav podporuje klidný přechod do spánku. Jsou charakteristické nejen pro stav relaxace a klidu, ale také pro stavy, kdy jsme bdělí a soustředění na specifický úkol. V těchto situacích mohou alfa vlny podporovat efektivní zpracování informací, lepší výkon při mentálních úkolech a schopnost zvládat stres, což je důležité pro udržení pozornosti a efektivní výkon v kognitivně náročných situacích.
  • Theta vlny (4-7 Hz): Theta vlny jsou spojeny s hlubší relaxací, meditací, a fází lehkého spánku. Zvýšená aktivita theta vln během hypnózy umožňuje hlubší mentální uvolnění, zpracování emocí a často také přístup k podvědomí. Tento stav je také spojen s kreativními procesy a hlubokým odpočinkem.

V tomto stavu dochází ke snížení aktivity v oblastech mozku zodpovědných za bdělost a stres, jako je amygdala, a zároveň se posiluje aktivita v prefrontálním kortexu, který zajišťuje lepší emocionální regulaci. Tyto změny v mozkové aktivitě pomáhají zlepšit schopnost usnout a zvyšují kvalitu spánku, což se ukazuje být účinné při léčbě poruch spánku. 

Je potřeba se hypnózy bát? 

Hypnózy se obecně není třeba bát, pokud je prováděna kvalifikovaným a zkušeným odborníkem. Hypnóza je bezpečná terapeutická metoda, která se používá k různým účelům, jako je zmírnění stresu, léčba nespavosti, redukce úzkosti nebo podpora při překonávání závislostí. Během hypnózy je člověk v hluboce relaxovaném stavu, ale stále má kontrolu nad svým chováním a může se kdykoli probudit. Strach z hypnózy je často založen na mylných představách a dramatizacích z populární kultury.

Při hypnóze je důležité nejen zvládnutí samotné techniky, ale také důkladná znalost pacientovy anamnézy. Klíčový je dobrý terapeutický vztah a důvěra mezi pacientem a terapeutem. Hypnoterapeut by měl mít široké znalosti dalších terapeutických nástrojů a technik, a neměl by se zaměřovat pouze na hypnózu. Kombinace těchto faktorů zajišťuje, že hypnóza bude bezpečná a efektivní součástí komplexního terapeutického přístupu.

Kdy je čas při zvážení odborné péče? 

Návštěvu terapeuta při spánkových potížích byste měli zvážit, pokud problémy přetrvávají dlouhodobě, negativně ovlivňují váš denní režim nebo kvalitu života, nebo pokud jsou doprovázeny úzkostí, depresí či jinými psychickými obtížemi. Můžete se obracet buď na nás v rámci spánkové ambulance Národního ústavu duševního zdraví, nebo v rámci mé soukromé praxe, ve které zůstávám ve spojení a konzultacích s paní doc. Buškovou. 

Přeji Vám klidný spánek. 

Přemysl 😊

PhDr. Přemysl Khýr.

Opletalova 1525/39 Praha 1, Česko
(+420) 111 111 111
info@premyslkhyr.com
Napište mi